10-lecie Fundacji Glogovia

10 lat fundacji m

W niedzielę, 7 grudnia 2014 r. w sali widowiskowej MGOK odbyła się uroczysta gala podsumowująca dziesięcioletnią działalność Fundacji Glogovia. Wśród przybyłych gości byli m.in.: Poseł na Sejm RP Janina Okrągły, Prodziekan Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie dr Jarosław Adamowicz, oraz lokalni samorządowcy na czele z burmistrzem Głogówka Andrzejem Kałamarzem.
Pierwszym punktem spotkania było podsumowanie działalności fundacji w przeciągu dziesięciu lat istnienia, którego dokonał jej sekretarz – mecenas Zbigniew Łątka. Następnie odbył się wykład dra Jarosława Adamowicza z ASP w Krakowie, który przedstawił efekty prace konserwatorskich w kościele parafialnym.
Podczas gali wręczono statuetki św. Bartłomiej dla szczególnie zasłużonych w ratowaniu skarlanych zabytków Głogówka. Do grona lauretatów dołączyli Józef Barnert i Klaudiusz Janik. Na zakończenie zarząd Fundacji Glogovia podziękował wszystkim osobom, które wspierają działalność Fundacji i ratowanie parafialnych zabytków. Zwłaszcza wszystkim osobom i firmom, które przekazują 1% podatku. Fundacja w przeciągu 10 lat wydała 367 800,00 zł.